Monday, August 19, 2013

Parents & Toys

Ibubapa zaman sekarang aku tengok sayang anak dengan hujankan mereka dengan material. Sehinggakan mereka tiada nikmat special gifts. Dulu, zaman kita bila birthday ja baaaaaru nak dapat soft toys. Bila score exam baaaaru dapat beli Barbie. Bebudak zaman sekarang, tak payah tunggu tuding jari nak itu ini, ibubapa yang excited terlebih tolong pilih toys untuk anak-anak. 

Aku ada la satu kisah, time tu makcik aku ada buat open house sempena raya. There was this 1 girl, umur dalam darjah 1 or darjah 2 macam tu kot. So my Mom asked her, samada dia puasa penuh tak time ni. Budak tu hanya mengangguk tersipu malu. Yang mak dia pula dengan bangganya jawab "dari 5 tahun lagi dia dah pandai puasa penuh." So kami-kami the single ladies yang kat tepi ni pun was like, WOW!! Pandainyeww kecik-kecik dah puasa penuh.

Then the truth was revealed. Budak tu akan direward dengan iPad sekiranya dia puasa penuh. i P a d. Ok? Budak 7 tahun. Ok? Fine lah. Even anak saudara aku yang 2 tahun tu pun pandai main iPad. Tapi untuk pancing dia dengan things like that, I don't think it's a good idea. Dulu aku nak mintak Barbie yang RM40 tu pun susah. Inikan pula yang RM2k? Wowowowow! Kedengaran seperti aku jeles kan? Tapi tengok logik la weh, besar sangat difference dia tu.

Aaaaanyway, aku harap aku tak jadi la parent macam tu. Tapi from what I am now, i might be a little too excited when it comes to toys. -__-

Saturday, July 6, 2013

Super Pah

Aku telah lemas.
Lemas dalam permasalahan sendiri.
Namun aku harus kuat. Kerna Allah hanya menguji umatnya setakat mana yang terdaya untuk kita bertahan.

Aku perlu kuat dan tabah, untuk menjadi hero kepada diriku sendiri.

Perlu mendalami maksud pasrah, perlu mendalami maksud redha. Segalanya di tanganMu ya Allah. Walaubagaimanapun, aku akan tetap tidak berputus asa dengan caraku sendiri, mencari hak aku untuk menjadi insan yang lebih bahagia,

Usaha. Doa. Tawakal.

Sunday, February 3, 2013

Lame Joke #5

One day a beautiful lady teach her 1 and a half year niece to talk. Her other niece called her B-Chu, so this lady wants the little niece to call her by that name.

B-Chu: Beeee Chewwwww.
Little Niece: Ta Chek.
B-Chu: No honey, it's Beee Chewwww.
Little Niece: Ta Chek.
B-Chu: -__-" ... BeeBeeeeeee.
Little Niece: Baby.
B-Chu: Beebeeee Chewwwww.
Little Niece: Tata Chek.
B-Chu: Beebeeeeee.
Little Niece: Baby.
B-Chu: Chewwwwwwww.
Little Niece: Ta Chek.
B-Chu: -________________-"